• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Prima intrunire in libertate a fostilor detinuti politici din judetul Cluj a avut loc in 29 decembrie 1989, cu scopul de a constitui liga celor trecuti prin iadul inchisorilor sau luptand cu arma in mana, impotrivindu-se comunismului in numele libertatii. In urmatorii 20 de ani de activitate, AFDPR Filiala Cluj a realizat o serie de monumente in memoria fostilor detinuti:

Citește mai departe: Muzeul Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania

Categorie: Muzee

MUZEUL MITROPOLIEI CLUJULUI – COMOARA DE ARTĂ DE SUB CATEDRALĂ
{gallery}Atractii_turistice/Muzee/MuzeulMitropoliei/{/gallery}

Începuturile Muzeului datează din 1924 din timpul episcopului Nicolae Ivan, dar abia în 1938 Muzeul Eparhial se deschide pentru public în câteva săli de la etajul doi al reşedinţei episcopale. Colecţiile cuprindeau obiecte de cult, icoane, tipărituri şi manuscrise, documente privind istoria bisericii. O reorganizare după criterii moderne a muzeului a avut loc în 1975, când muzeul a fost redeschis pentru public în acelaşi loc. Patrimoniul muzeului a fost îmbogăţit cu numeroase icoane, vechi tipărituri, documente şi obiecte de cult, în prezent fiind una din cele mai importante colecţii de artă veche românească din ţară.

Citește mai departe: Muzeul Mitropoliei Clujului

Categorie: Muzee

{gallery}Atractii_turistice/Muzee/MuzeulNationaldeIstorieaTransilvaniei/{/gallery}

 

Isi are sediul intr-o cladire monument de arhitectura a secolului al XIX-lea, Casa Petrichevich-Horvath Daniel (un protector al artelor si literaturii), construita in stil neoclasic. Din anul 1937 muzeul este deschis publicului, prezentand una din cele mai mari si mai bine organizate sectii de istorie antica din tara, o valoroasa pinacoteca, o colectie de ceramica medievala si moderna, un lapidar medieval si o colectie etnografica.

Citește mai departe: Muzeul National de Istorie a Transilvaniei

Categorie: Muzee

{gallery}Atractii_turistice/Muzee/MuzeuldeArtaClujNapoca/{/gallery}

Muzeul de Arta Cluj-Napoca este o institutie publica de cultura a carei misiune este de a conserva, cerceta si pune in valoare patrimoniul real si virtual de arta romaneasca si universala. Este unul dintre cele mai importante muzee din Romania cu o colectie de peste 12.000 de piese de pictura, sculptura, arte grafice si decorative.

Citește mai departe: Muzeul de Arta Cluj-Napoca

Categorie: Muzee

{gallery}Atractii_turistice/Muzee/ColectiadeIstorieaFarmaciei/{/gallery}

Colectia de Istorie a Farmaciei se afla in cea mai veche farmacie din Cluj, farmacia „La Sfantul Gheorghe", cunoscuta sub numele de farmacia Hintz, a carei prima atestare documentara dateaza din anul 1573.

Citește mai departe: Colectia de Istorie a Farmaciei

Categorie: Muzee

 {gallery}Atractii_turistice/Muzee/MuzeulEtnograficalTransilvaniei/{/gallery}

Fondat in anul 1922 de catre profesorul Romulus Vuia, Muzeul Etnografic al Transilvaniei s-a impus in elita muzeelor romanesti de profil, gratie calitatii de exceptie a patrimoniului sau. Este compus in prezent din peste 41.000 de obiecte taranesti traditionale, datand din secolele XVII-XX, secondate de un fond documentar de peste 80.000 de piese. Muzeul cuprinde doua sectii: Sectia Pavilionara si Parcul Etnografic „Romulus Vuia" (sectia in aer liber).

Citește mai departe: Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Categorie: Muzee

{gallery}Atractii_turistice/Muzee/ParculNationalEtnograficRomulusVuia/{/gallery}

Parcul Etnografic National „Romulus Vuia", infiintat in 1929, poarta numele fondatorului si primului director al muzeului, prof. Romulus Vuia. Exponatele sunt reprezentate de constructii grupate pe tipuri zonale de gospodarii si monumente de arhitectura populara, instalatii populare, ateliere mestesugaresti, precum si fantani, porti, troite si textile de interior.

Citește mai departe: Parcul National Etnografic „Romulus Vuia”

Categorie: Muzee

{gallery}Atractii_turistice/Muzee/MuzeuldeSpeologieEmilRacovita/{/gallery}

Muzeul de Speologie „Emil Racovita" a fost infiintat in anul 1998 si este singurul muzeu din Romania dedicat stiintei pesterii si savantului Emil Racovita – fondatorul biospeologiei si al primului institut de speologie din lume, la Cluj, in anul 1920. Rezultatele programului biospeologic - initiat de savantul Emil Racovita - au fost exceptionale: 1200 de pesteri explorate in Europa si Africa, o colectie numarand 50.000 de exemplare ale faunei cavernicole, 66 de studii stiintifice insumand aproximativ 6000 de pagini. Apogeul carierei sale stiintifice a fost reprezentat de elaborarea unei teorii originale privind evolutia.

Citește mai departe: Muzeul de Speologie „Emil Racovita"

Categorie: Muzee

Publicatii

publicatii03