• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Monumente arhitectonice

{gallery}Atractii_turistice/Monumente_arhitectonice/CasaPiaristilor/{/gallery}

"Convictus nobilium" sau Casa Piaristilor, este o clădire istorică situată în Strada Universităţii nr. 7, peste drum de actualul sediu central al Universităţii Babeş – Bolyai din Cluj. „Convictus nobilium" a fost internatul Colegiului Iezuit, apoi al Colegiului Piarist.

Construit în stil baroc, acesta este grupat în jurul unei curţi dreptunghiulare. Deasupra intrării este plasată sigla iezuiţilor şi inscripţia "CON(victus) NOB(ilium)". Împreună cu Biserica Piarişitilor şi cu monumentul Sfintei Fecioare Maria, Protectoarea de Ciumă, Casa Piariştilor forma un ansamblu arhitectonic.

Datorită creşterii numărului de nobili din alte oraşe tentaţi să-şi completeze studiile în Cluj, spaţiile de cazare pe care oraşul le putea pune la dispoziţia studenţilor erau insuficiente. De aceea, la scurtă vreme după încheierea lucrărilor la "Seminarul Bathory", peste drum de Colegiul Iezuit a fost construit un internat. Clădirea, cunoscută drept Convictus nobilium (Convictul nobililor) a fost construită în etape succesive, în jurul unei curţi interioare.

Pereţii întregului edificiu sunt masivi, susţinând atât la parter, cât şi la etaje, în foişoare şi în încăperi, bolţi cilindrice cu penetraţii adânci. La mijlocul secolului XVIII, clădirea a fost extinsă cu un foişor şi un refectoriu. Cea mai frumoasă încăpere este „refectoriul" – sala de mese – datorită boltei cilindrice turtite prevăzută cu decoraţii relativ sobre. Acesta este locul în care cei cazaţi la acest internat se întâlneau zilnic, la ceasurile mesei. În sală existau doar mese, nu şi scaune, studenţii fiind nevoiti să ia masa în picioare. Cazarea la acest convict al nobililor nu era deloc ieftina, motiv pentru care foarte mulţi luptau pentru a obtine burse. Românii care au studiat la Colegiul Piarist aveau de ales între a sta în chirie, cum a făcut Avram Iancu sau a încerca să obţină una din „bursele maioriene", acordate de Petru Maior sau „bursele bobiene", acordate de episcopul greco-catolic Ioan Bob. Clădirea adăposteşte în prezent mai multe centre culturale.

 

Categorie: Monumente arhitectonice

Publicatii

publicatii03