• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Monumente arhitectonice

 {gallery}Atractii_turistice/Monumente_arhitectonice/Matia_Corvin/{/gallery}    

Casa Matei Corvin sau "Casa Mehffy" este o cladire de factura oraseneasca in stil gotic din secolul al XV-lea (astazi Universitatea de Arte si Design).

 

In aceasta casa – hanul orasului din acea vreme – s-a nascut la 23 februarie 1443, Matei Corvin, fiul marelui voievod al Transilvaniei, Ioan de Hunedoara. Matei Corvin a fost cel mai mare rege al Ungariei (1458-1490), erudit, mecena al artelor, intelept si drept, fiind amintit si astazi in cantece sau legende.

In anul 1467, Matei Corvin i-a scutit pe proprietarii casei in care s-a nascut de achitarea impozitelor si taxelor catre oras, acest privilegiu fiind intarit de regii si principii care i-au urmat.

Casa Matei a avut diverse destinatii, printre care cea de colegiu, dar a adapostit si colectiile etnografice ale Societatii Carpatine Ardelene. De-a lungul timpului, edificiul a suferit numeroase transformari si modificari adaptate noilor stiluri ahitecturale. Subsolul si o serie de ancadramente de ferestre si usi, cu glafuri in sectiune oblica sunt caracteristice stilului gotic.

In prima jumatate a secolului al XVI-lea apar elemente renascentiste – cateva ancadramente renascentiste pe fatada, cu denticuli, alaturi de elementele gotice, precum si portalul in arc frant al intrarii in imobil, iar boltile originale au fost inlocuite in mare parte. In secolul al XVIII-lea in cladire s-a instalat un spital, iar in curte s-au operat o serie de transformari in stil baroc.

La sfarsitul secolului al XIX-lea, edificiul, aflat intr-o stare de degradare avansata, a fost restaurat, introducandu-se multe elemente ale Stilului 1900 (Art Nouveau, Secession), la moda pe atunci. In anii '50 ai secolului trecut, modificările de Stil 1900, incompatibile cu arhitectura imobilului, au fost inlaturate, cladirea capatand infatisarea actuala.

Pe strada Matei Corvin, la numărul 6, se află casa în care s-a născut cel care avea să devină regele Matei Corvinul.

La jumătatea distanţei dintre Piaţa Unirii şi Piaţa Muzeului, la intersecţia străzilor Virgil Fulicea cu Vasile Goldiş, se află o casă albă, sobră cu un aer puritan... este singura clădire civilă a perioadei gotice care se mai păstrează în Cluj.

Se presupune faptul că această clădire a luat naştere prin unificarea a trei clădiri distincte, de unde ideea că proprietarii acesteia trebuie să fi fost oameni înstăriţi. La această idee trimite aşezarea şi ancadramentul ferestrelor, podeaua etc. Cea mai veche parte a clădirii, partea gotică din timpul lui Matei este cea corespunzătoare porţii cu ogiva şi a ferestrei poziţionate faţă de aceasta spre apus. Dupa unele presupuneri, chiar în camera din spatele acestei ferestre s-a nascut viitorul rege.

Ancadramentul de piatră al ferestrelor au fost modificate la începutul anilor 1940 cu prilejul renovării imobilului. Doar ferestrele de la etajul corpului de la est faţă de poartă, cu elemente renascentiste, s-au realizat după modelul original.

Ridicată în jurul anilor 1440, casa este una dintre cele mai vechi construcţii cu etaj ale Clujului. În această casă, la 27 martie 1443, s-a născut fiul românului Iancu de Hunedoara şi al nobilei maghiare Szilágyi Erzsébet.

Numit de către contemporani "Matei cel Drept", sau "Justiţiarul", el avea să devină unul dintre cei mai importanţi regi ai Ungariei şi va pune bazele unei armate de profesionişti, cunoscută sub numele de Armata neagră. Matei Corvin a rămas în conştiinţa oamenilor simpli ai epocii, datorită spiritul său justiţiar.

La sfârşitul secolului al XVIII-lea, imobilul a intrat în proprietatea municipalităţii, iar începând din secolul al XIX-lea a primit o nouă destinaţie, aceea de spital. În deceniul al treilea al secolului, casa a devenit un fel de „casă de tranzit", adăpostind deţinuţi politici şi militari, aflaţi în drum spre diferite penitenciare.

Începând din anul 1849, în incinta clădirii a fost amenajat spitalul militar, în timp ce condamnaţii erau închişi în subsol.

Din anul 1902, timp de trei decenii, clădirea a adăpostit Asociaţia Carpatină din Ardeal, precum şi Muzeul Etnografic al acesteia. În 1925 în clădire a funcţionat Muzeul de Relicve, al revoluţei de la 1848. Mai târziu casa a fost folosită de către oficiul veterinar, iar la sfârşitul anilor 1940 ea era reşedinţa Colegiului Móricz Zsigmond. După naţionalizare, clădirea a fost închiriată de Universitatea Bolyai, apoi a fost destinată Institutului de Artă.

 

Orar

Casa nu se poate vizita, doar holul, între orele 10.00-16.00.

Str. Matei Corvin nr. 6

Categorie: Monumente arhitectonice

Publicatii

publicatii03