• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Monumente arhitectonice

{gallery}Atractii_turistice/Monumente_arhitectonice/Cimitirul_Central/{/gallery}

Cimitirul Central (Str. Avram Iancu) este cel mai vechi cimitir din Cluj, infiintat de autoritati in urma epidemiei de ciuma din anul 1585. Cimitirul a fost extins de mai multe ori: in secolul al XVII-lea s-a infiintat cimitirul luteran, iar in anul 1840 vechiul cimitir evreiesc. In 1885 cimitirul a fost reamenajat, astfel ca multe pietre vechi au fost mutate de la locul lor, s-au delimitat parcelele si au fost plantati arbori. La sfirsitul secolului al XIX-lea cimitirul a fost extins spre sud, deschizindu-se in 1892 noul cimitir evreiesc si cimitirul soldatilor.

Numele cimitirului provine de la vechea denumire germana a zonei pe care se gaseste actualul cimitir – Hasengarten ("Gradina cu iepuri" – in maghiara Hazsongardi temeto).

Este unul din cele mai mari cimitire din sudul Europei, vizitat anual de mii de turisti straini, care vin aici sa admire somptuoasele morminte nobiliare si monumentele funerare de o rara frumusete si bogatie arhitectonica, unele fiind declarate monumente istorice. Cea mai veche piatra de mormint dateaza din anul 1599 si se afla in partea luterana a cimitirului.

Majoritatea personalitatilor marcante din istoria Clujului si a Transilvaniei sunt ingropate in Cimitirul Central, facind din acesta un Panteon al Transilvaniei. Dintre acestea ii amintim pe: Ion Agirbiceanu, Emil Racovita, Gheorghe Dima, Constantin Daicoviciu, Iuliu Hatieganu, Apaczai Csere Janos, Samuel Brassai, Laszlo Kovary si altii.

Categorie: Monumente arhitectonice

Publicatii

publicatii03