• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Monumente arhitectonice

{gallery}Atractii_turistice/Monumente_arhitectonice/Palatul_Prefecturii/{/gallery}

Prefectura judetului Cluj, situata pe Bd. 21 Decembrie 1989, nr. 58, a fost initial prima cladire a Camerei de Comert si Industrie. Este o cladire de colt, cu trei fatade, soclu mozaicat si trei nivele, cu mansarda. Stilul arhitectonic imbina elemente de inspiratie populara cu cele de factura gotica si influenta a Secessionului francez. Din 1990 in cladire functioneaza Prefectura Cluj si Consiliul Judetean.

Respectarea legalitatii, transparenta, profesionalismul, orientarea spre rezultate si orientarea catre cetatean sunt principiile care ghideaza functionarea acestor institutii.

Originea termenilor de prefect si prefectura se regasesc inca din antichitatea romana, fiind asadar termeni utilizati si in Dacia, in timpul stapanirii romane.

Termenul latin praefectus avea sensul de carmuitor, sef al administratiei unei provincii, oras sau serviciu public sau comandant militar de rang inalt. Termenul latin praefectura desemneaza institutia, autoritatea respectiva, circumscriptia sa teritoriala.

Pornind din Piaţa Unirii, spre est, la capătul dinspre Piaţa Aveam Iancu a fostei Uliţe a Ungurilor – azi bulevardului 21 Decembrie – se află Palatul Prefecturii.

El a fost construit conform planurilor arhitectului Josef Huber. Clădirea a fost ridicată în 1910 servind drept sediul pentru Camera de Comerţ şi Industrie, care a fiinţat în clădire până în 1940. Este o cladire de colţ, cu trei faţade, cu soclu mozaicat şi cu trei nivele, cu mansardă.

Pe frontispiciu se văd mai multe turnuleţe, iar ferestrele şi uşile sunt bogat ornamentate. Arhitectura ei îmbină seccessionul francez cu elemente gotice, renascentiste şi de inspiraţie populară. Din 1990 în clădire funcţionează Prefectura Cluj şi Consiliul Judeţean.

Coordonate GPS:
 N: 46° 46' 19,0"
 E: 23° 35' 41,5"

Categorie: Monumente arhitectonice

Publicatii

publicatii03