• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Monumente arhitectonice

{gallery}Atractii_turistice/Monumente_arhitectonice/Turnul_Croitorilor/{/gallery}

Turnul Croitorilor, situat pe Str. Baba Novac din Piata Stefan cel Mare, face parte din a doua incinta fortificata prin sistemul de ziduri si intarituri ale orasului ridicate in prima jumatate a secolului al XV-lea si continuate pana in secolul al XVII-lea.

A fost construit pe coltul sud-estic al zidului de aparare a orasului, dupa anul 1405, ca urmare a privilegiilor acordate de regele Sigismund de Luxemburg. Prima atestare documentara dateaza din anul 1457, din timpul regelui Matei Corvin. Intretinerea bastionului a fost incredintata celei mai puternice bresle din oras – breasla croitorilor.

De-a lungul timpului, Turnul a fost distrus de mai multe ori (1551-1553, 1601, 1627,1707). Forma actuala a fost data de ultima mare reconstructie din anii 1709-1711, facuta de austrieci, din peste 150 de carute cu piatra. Turnul a mai fost restaurat In perioada 1956-1957, cand s-a incercat deschiderea unui muzeu de istorie al orasului Cluj, lucru interzis de autoritatile comuniste, in anul 1959.

In fata turnului a fost amplasata statuia lui Baba Novac (sculptor Virgil Fulicea), generalul lui Mihai Viteazul, ucis In anul 1600.

Din anul 2008, In urma restaurarii realizate sub egida Consiliului Local si Primariei Municipiului Cluj-Napoca, Turnul a primit o noua destinatie: Centrul de Cultura Urbana.

Categorie: Monumente arhitectonice

Publicatii

publicatii03