• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Grupuri statuare

{gallery}Atractii_turistice/Grupuri_statuare/HrClCr/{/gallery}

Grupul statuar Horea, Closca si Crisan din Cluj-Napoca a fost realizat de sculptorul Ion Vasiliu si evoca pe cei trei conducatori ai rascoalei taranesti din 1784- 1785.

 

Rascoala lui Horea, Closca si Crisan a fost miscarea ţaraneasca care a avut loc in Transilvania in anul 1784 sub conducerea lui Vasile Ursu Nicola, cunoscut ca Horea, Ioan Oarga, poreclit Closca si Marcu Giurgiu, poreclit Crisan, in timpul guvernatorului Samuel von Brukenthal si al imparatuluii Iosif al II-lea. Contextul rascoalei a fost acela al iozefinismului, forma a absolutismului luminat indreptat in special impotriva privilegiilor nobiliare si ecleziastice.

Vasile Ursu Nicola, denumit Horea, a fost primit in mai multe randuri in audienţa de imparatul Iosif al II-lea, care a venit in intampinarea cererilor sale. Odata intors in Transilvania, Horea a supralicitat ajutorul imparatului si a atacat si incendiat unele resedinţe nobiliare, fapt care a declansat o miscare populara. Revolta a inceput in satele Curechiu si Mestecanis, extinzandu-se apoi in parţile de vest ale Ardealului.

Ei au cerut desfintarea nobilimii, impartirea pamanturilor si plata impozitelor de catre toti locuitorii, ca si desfiintarea iobagiei si dreptul de a se inrola in regimentele de granita. Venirea iernii si tradarea au dus la prinderea capilor rascoalei, iar mai apoi prin executia prin tragerea pe roata a lui Horea si Closca, pe platoul "La Furci", din Alba-Iulia; Crisan s-a spanzurat in inchisoare.

Dupa moartea lui Iosif al II-lea , caruia i-a urmat la tron Leopold al II-lea , romanii au inaintat Curtii de la Viena documentul intitulat Supplex Libellus Valachorum, un act sintetic, elaborat de clerici apartinand cultului greco-catolic, ce formula revendicarile romanilor ardeleni, cel mai important act politic al lor din secolul XVIII-lea.

Revendicarile prezentate au fost insa respinse, si de atunci lupta pentru dobandirea drepturilor nationale a fost mutata pe taramul culturii. Asa a aparut Scoala Ardeleana, creatoarea ideologiei nationale romanesti.

 

 

Categorie: Grupuri statuare

Publicatii

publicatii03