• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Grupuri statuare

{gallery}Atractii_turistice/Grupuri_statuare/Statuia_Sfantul_Gheorghe{/gallery}

Statuia „Sfantul Gheorghe ucigand balaurul”(Str. Mihail Kogalniceanu) – Statuia originala a fost realizata în anul 1373 de catre mesterii clujeni Martin si Gheorghe, fiii pictorului Nicolae din Cluj, fiind prima statuie ecvestra de for public a Renasterii timpurii din Europa, executata în bronz. Comanda a fost data de catre împaratul Carol al IV-lea, rege al Boemiei, actualmente statuia fiind amplasata în Palatul Regal din Praga.

Copia statuii „Sfantul Gheorghe ucigand balaurul” a fost dezvelita în jurul anului 1900 si a fost realizata de Kalman Lux (1880-1961), actualmente fiind amplasata în fata Bisericii Reformate de pe Str. Mihail Kogalniceanu.

Festivitatile de dezvelire ale statuii au avut loc în ziua de 28 septembrie 1904, pe mica piateta triunghiulara formata la întalnirea a mai multor strazi, în fata Clinicilor recent construite. Peste cativa ani, paralel cu modernizarea zonei, a fost schimbat si numele pietei, în cea al Sfantului Gheorghe.

Initial statuia avea o inscriptie scrisa cu caractere gotice. Pe latura sa estica: Georgius / Equitum / Patronus (Gheorghe, patronul cavalerilor). Pe latura sa nordica: Kolozsvari Miklós mester fiai / Marton es Gyorgy, Nagy Lajos / kiraly megbízasaból kezítettek / Praganak 1373. esztendoben.(Fiii mesterului Nicolae din Cluj, Martin si Gheorghe, l-au realizat din însarcinarea regelui Ludovic cel Mare, pentru Praga în anul 1373). Pe latura sa sudica: 1904-ben a m. Kir. Kormany / tamogatasaval nagy fiainak / emlekere ujra elkeszítette / Koloszvar varos kozonsege. (În anul 1904 l-a realizat din nou cu sprijinul guvernului regal maghiar în amintirea fiilor sai mari comunitatea orasului Cluj).


În anii 1959-60 piata a fost largita, devenind o piata patrulatera, pe care l-au înconjurat cu edificii noi moderne. Datorita circulatiei crescute a pietei, cu aceasta ocazie s-a decis si mutarea monumentului Sfantul Gheorghe. O comisie formata din arhitecti si specialisti în reabilitarea de monumente a ales noua locatie a statuii în fata bisericii reformate din strada Kogalniceanu.


 

Coordonate GPS:
 N: 46° 46' 05,3"
 E: 23° 35' 44,2"

  


Categorie: Grupuri statuare

Publicatii

publicatii03