• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Biserici istorice

{gallery}Atractii_turistice/Biserici/Luterana_Sinodo_Prezbiteriana/{/gallery}

Biserica Evanghelica-Luterana Sinodo-Prezbiteriana (Bd. 21 Decembrie 1989 nr. 1) a fost construita in perioada 1816-1829, dupa planurile arhitectului Georg Winkler, care imbina armonios elemente ale barocului si stilului neoclasic.

Construirea bisericii dureaza pana in anul 1829, cu intreruperi in anul 1822, pentru construirea sa fiind folosite si materialele din demolarea Turnului circular, aflat la nord de turnul de poarta al bulevardului 21 Decembrie 1989. Pe langa cei doi mesteri principali, arhitectul Georg Winkler si dulgherul Christian Kiermayer, documentele aflate in arhiva bisericii, consemneaza si participarea a mai multor meseriasi clujeni. Tamplarul Gottfried Schneider a fost insarcinat cu executia tamplariei altarului principal, cu exceptia elementelor de sculptura, pe care au vrut sa fie facute de catre un sculptor pestan sau vienez.

Pictura altarului principal a fost donata de catre Daniel Slaby, curatorul bisericii, si sotia sa Eleonora Lassgallner. Autorul acestei picturi este pictorul de origine italiana Giovanni Gentiluomo (1809-1886), un pictor format in mediul academic vienez.

Primele transformari ale edificiului, terminat in anul 1829, au loc deja la inceputul anilor 1840. In 1841 vechea orga a fost vanduta bisericii reformate din Dumbrava (judetul Cluj), si in locul acesteia constructorul de orgi brasovean Heinrich Maywald va construi una noua. Pentru aceasta noua orga in 1844 vor amplifica si tribuna initiala dupa proiectele aceluiasi Maywald. In anul 1913 orga Maywald a fost vanduta Teologiei Protestante din Cluj, si in locul ei a fost construita orga actuala de catre firma Walker din Ludwigsburg (Germania).

Altarul si ambianta sa a fost repictata si reaurita in anul 1894. Marea lustra a interiorului bisericii a fost comandata in anul 1895, in memoria fostului curator a bisericii Gyorgy Hintz.

La inceputul secolului XX au loc mai multe renovari ale bisericii, dintre acestea cea mai importanta fiind cea din 1914, cand arhitectul Karoly Remenyik suprainalta turnul bisericii cu 4 metri, si a amenajat in interiorul turnului o structura din fier pentru sustinerea clopotelor.

Coordonate GPS:
 N: 46° 46\' 15,9\
 E: 23° 35\' 24,5\


Categorie: Biserici Istorice

Publicatii

publicatii03