• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Biserici istorice

{gallery}Atractii_turistice/Biserici/Sfantul_Mihail/{/gallery}

Biserica Romano-Catolica „Sfantul Mihail" (Piata Unirii) – Remarcabil monument istoric si de arhitectura religioasa, unul dintre cele mai impunatoare edificii gotice din tara noastra, biserica a fost construita aproximativ intre anii 1350 si 1480, fiind prima versiune deplina a bisericii-hala in Transilvania.

Portalul principal, sculptat in 1444 in stil gotic, se termina cu o acolada inalta prezentand in partea centrala imaginea sculptata a arhanghelului Mihail. Turnul de pe fatada nordica a fost construit intre 1834-1863 in stil neogotic, inalt de 80 de metri, inclusiv crucea.

Remarcabile sunt si decoratiunile interioare si exterioare, precum si amvonul cu sculpturi baroce. O realizare exceptionala este portalul renascentist al sacristiei (1528) cu motive italiene si o puternica influenta sud-germana. Corpul amvonului, in stil baroc, a fost cioplit in lemn de Johannes Nachtigall si Anton Schuhbauer. Pictura murala, pastrata fragmentar, prezinta influente stilistice din nordul Italiei si releva primele semne ale Renasterii in pictura clujeana

Coordonate GPS:

N: 46° 46' 11,4"
E: 23° 35' 20,0"

Categorie: Biserici Istorice

Publicatii

publicatii03