• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Biserici istorice

{gallery}Atractii_turistice/Biserici/Catedrala_Mitropolitana_Ortodoxa/{/gallery}

Catedrala Mitropolitana Ortodoxa (Piata Avram Iancu) – Mitropolia Ortodoxa Romana a Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului (Piata Avram Iancu nr. 18)

A fost ridicata in perioada anilor 1923-1933, dupa planurile arhitectilor Constantin Pomponiu si George Cristinel, inscriindu-se in curentul stilistic romanesc. Este unul din principalele edificii religioase din municipiul Cluj-Napoca.

Poarta hramul „Adormirea Maicii Domnului" - data intrarii Armatei Romane in Transilvania (15 august 1916).

In anul 1973, odata cu ridicarea scaunului eparhial al Clujului la rangul de arhiepiscopie, lacasul de cult a devenit catedrala arhiepiscopala. Din anul 1996, Catedrala a intrat intr-un amplu proces de restaurare a exteriorului, incheiat in anul 1999, iar in interior a primit o noua pictura, de factura bizantina, realizata in celebrul mozaic de Murano. Din anul 2006 edificiul serveste drept catedrala a arhiepiscopului Vadului, Feleacului si Clujului care este totodata si mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

Arhiepiscopia Ortodoxa a Clujului detine o valoroasa colectie de arta religioasa si documentara, inaugurata in anul 1938 si reorganizata in 1975. Fondul de baza este constituit din icoane pictate din secolele XVII – XIX si din obiecte liturgice. Colectia muzeala cuprinde documente privind istoria eparhiei (secolul XVI), obiecte de cult, icoane pe lemn si sticla (secolul XVII), manuscrise, vesminte, cruci, potire etc. (secolul XVI), tiparituri cu caracter etnografic si marturii despre trecutul neamului romanesc.

Coordonate GPS:
 N: 46° 46' 17,6"
 E: 23° 35' 46,6"

Categorie: Biserici Istorice

Publicatii

publicatii03