• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Best of Cluj-Napoca

{gallery}Atractii_turistice/Biserici/Reformata_strada_Lupului/{/gallery}

Biserica Reformata de pe strada Lupului (Str. Mihail Kogalniceanu) – monument istoric si de arhitectura religioasa in stil gotic tarziu, biserica a fost construita ca manastire a calugarilor minoriti – franciscani, la indemnul si cu sprijinul regelui Matei Corvinul, incepand cu a doua jumatate a secolului al XV-lea, in diverse etape. De-a lungul timpului a suferit numeroase refaceri si modificari, la mijlocul secolului al XVI-lea intrand in posesia credinciosilor reformati. Biserica este cea mai mare constructie gotica cu o singura nava (biserica sala) din Transilvania.

 

Prezinta in interior un tavan casetat din lemn si piese de o rara frumusete, printre care amvonul sculptat in lemn, realizat in anul 1646 de Elias Nicolai din Sibiu, in stilul Renasterii din Transilvania (stilul renasterii inflorate) si de sculptorul Benedek. Biserica impune prin masivitatea sa si dimensiunile contrafortilor care ii dau aspect de cetate. Fiind renumita pentru acustica sa, adaposteste numeroase concerte de orga etc.

 

In partea sudica a bisericii se afla ruinele Claustrului, unde a functionat un colegiu de grad universitar. Printre cei care au studiat aici este amintit si fiul lui Mihai Viteazul, Nicolae Patrascu.

Coordonate GPS:
 N: 46° 46' 05,2"
 E: 23° 35' 43,0"

 

Categorie: Best of

Publicatii

publicatii03